Начин на приготвяне
Фъстъците се запичат на сух тиган (без тези за украсата), оставят се да изстинат и се смилат. Аз лично предпочитам да ги смеля с тънката обвивка, защото в нея има много полезни вещества, но вие, ако предпочитате, я отстранете.
Брашното се пресява в купа заедно с бакпулвера. Към тях се слага маслото на парченца и захарта (фин кристал, а може и пудра) и с пръсти се втрива до цялостно поемане.
Бананът се намачква с вилица, разбърква се с лимоновия сок, за да не потъмнява, и се слага при брашното заедно с яйцето.
Разбърква се гъсто и лепкаво тесто и накрая се добавят фъстъците. Ако все още тестото е рядко, се добавя още малко брашно, но не прекалено, защото впоследствие стяга в хладилник. По желание може да разделите тестото на две и към едната част да добавите 1 ч.л. какао на прах, за да имате два вкуса фъстъчени сладки.
Оставя се на студено, покрито със стреч фолио, и когато се втвърди, се оформят топчета малко по-малки от орех. Добре е ръцете да са обилно намазнени, защото е доста лепкаво, въпреки че е стегнало.
Топчетата се сплескват и се подреждат на малко разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. За да станат с идеална форма, може да си ги дооформите и когато вече са върху хартията. Върху всяка се бодва по един фъстък в центъра.
Сладките с фъстъци се пекат на 160-170 градуса, докато почервенеят по краищата - около 20-25 минути всяка тавичка (две тави) След като изстинат са готови за консумация.
Ако искате вашите сладки да станат по-хрупкави, може да печете и до по- тъмен загар.
Сладостта на бисквитките е много балансирана, затова, ако обичате много сладко, си увеличете количеството захар на 100 г.