Сладки с фъстъци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладки с фъстъци
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Вкусни сладки с фъстъци, с които черпим всеки, защото наистина си заслужават, а и да видите, че не сме стиснати"

Необходими Продукти

  • фъстъци - 50 г + за украса, сурови
  • брашно - около 140 г
  • бакпулвер - 1 ч.л. равна
  • банани - 1/2 бр. (65 г обелен)
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • краве масло - 80 г средномеко
  • яйца - 1 бр. М
  • захар - 80 г
  • ванилова захар - 8 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фъстъците се запичат на сух тиган (без тези за украсата), оставят се да изстинат и се смилат. Аз лично предпочитам да ги смеля с тънката обвивка, защото в нея има много полезни вещества, но вие, ако предпочитате, я отстранете.

Брашното се пресява в купа заедно с бакпулвера. Към тях се слага маслото на парченца и захарта (фин кристал, а може и пудра) и с пръсти се втрива до цялостно поемане.

Бананът се намачква с вилица, разбърква се с лимоновия сок, за да не потъмнява, и се слага при брашното заедно с яйцето.

Разбърква се гъсто и лепкаво тесто и накрая се добавят фъстъците. Ако все още тестото е рядко, се добавя още малко брашно, но не прекалено, защото впоследствие стяга в хладилник. По желание може да разделите тестото на две и към едната част да добавите 1 ч.л. какао на прах, за да имате два вкуса фъстъчени сладки.

Оставя се на студено, покрито със стреч фолио, и когато се втвърди, се оформят топчета малко по-малки от орех. Добре е ръцете да са обилно намазнени, защото е доста лепкаво, въпреки че е стегнало.

Топчетата се сплескват и се подреждат на малко разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. За да станат с идеална форма, може да си ги дооформите и когато вече са върху хартията. Върху всяка се бодва по един фъстък в центъра.

Сладките с фъстъци се пекат на 160-170 градуса, докато почервенеят по краищата - около 20-25 минути всяка тавичка (две тави) След като изстинат са готови за консумация.

Ако искате вашите сладки да станат по-хрупкави, може да печете и до по- тъмен загар.

Сладостта на бисквитките е много балансирана, затова, ако обичате много сладко, си увеличете количеството захар на 100 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: