Начин на приготвяне
Смелете в блендер фурмите с другите сушени плодове (кайсии, стафиди, горски плодове, банан). Трябва да станат на ситни парченца, не на каша. Сипете в купа смлените плодове и разбъркайте с лъжицата сода бикарбонат.
Загрейте на умерен огън меда и водата. Щом поври 5 минути, сипете този сироп при плодовете, разбъркайте и оставете да се охлади за 30 минути.
Разбийте в купа яйцето с щипка сол и захарта. Към тях сипете брашното, фъстъците, бакпулвера и почти изстиналите плодове със сиропа.
Включете фурната да загрее до 180 градуса, а през това време разбъркайте хубаво сместа за сладкия хляб с помощта на миксер с приставки за тесто или в кухненски робот. Не прекалявайте с бъркането, а само толкова, колкото е нужно, за да се хомогенизира.
Намазнете правоъгълна форма с приблизителни размери 24/10 и сипете в нея сместа. Пъхнете в загрялата вече фурна и печете 40-50 минути или до суха клечка. Накрая може да покриете хляба с алуминиево фолио, за да не загаря отгоре.
След изваждане от фурната отделете от формата и охладете върху решетка. Нарежете кекса на филийки и сервирайте с чаша топло мляко.
Да ви е сладко!