Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Сладък хляб с фъстъци и фурми

Сладък хляб с фъстъци и фурми

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладък хляб с фъстъци и фурми
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Сладък хляб за големи лакомници - с фъстъци и фурми"

Необходими Продукти

  • фурми - 200 г
  • сушени плодове - 100 г микс
  • фъстъци - 100 г белени, пържени или печени
  • мед - 80 г
  • вода - 240 мл
  • яйца - 1 бр. (L)
  • брашно - 300 г
  • захар - 90 г
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 15 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете в блендер фурмите с другите сушени плодове (кайсии, стафиди, горски плодове, банан). Трябва да станат на ситни парченца, не на каша. Сипете в купа смлените плодове и разбъркайте с лъжицата сода бикарбонат.

Загрейте на умерен огън меда и водата. Щом поври 5 минути, сипете този сироп при плодовете, разбъркайте и оставете да се охлади за 30 минути.

Разбийте в купа яйцето с щипка сол и захарта. Към тях сипете брашното, фъстъците, бакпулвера и почти изстиналите плодове със сиропа.

Включете фурната да загрее до 180 градуса, а през това време разбъркайте хубаво сместа за сладкия хляб с помощта на миксер с приставки за тесто или в кухненски робот. Не прекалявайте с бъркането, а само толкова, колкото е нужно, за да се хомогенизира.

Намазнете правоъгълна форма с приблизителни размери 24/10 и сипете в нея сместа. Пъхнете в загрялата вече фурна и печете 40-50 минути или до суха клечка. Накрая може да покриете хляба с алуминиево фолио, за да не загаря отгоре.

След изваждане от фурната отделете от формата и охладете върху решетка. Нарежете кекса на филийки и сервирайте с чаша топло мляко.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: