Начин на приготвяне
Сложете сухите чушки в топла вода за около 15 мин да омекнат.
В тиган загрейте олиото и в него задушете за 5 мин предварително нарязания праз лук до омекване.
Добавете ориза и го пържете, докато стане стъклен.
След това прибавете доматите, червения и черния пипер, зеленчуковата подправка и сол на вкус.
Разбъркайте добре и с част от тази смес напълнете отцедените от водата сухи чушки. Не ги препълвайте, защото оризът удвоява обема си и ще стане много сбит.
Подредете пълнените чушки в тавичка.
В останалата плънка добавете картофите, нарязани на едри кубчета.
Разбъркайте добре и разпределете сместа от ориз и картофи между постните пълнени чушки в тавичката.
Налейте 4 ч.ч. вода и посолете с една щипка сол.
Сложете тавичката в загрята фурна на 180°C гответе бабините постни сухи чушки с ориз и картофи около 40 минути.