Щолен с шоколад и лешници

Росица ПетроваРосица Петрова
Иноватор
329
99
192
4
09/12/2019
"По празниците на масата трябва да се сервира щолен с шоколад и лешници - за още повече сладки моменти "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо319
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в ром за няколко часа. Може и в топла вода, в която да добавите няколко капки есенция ром.

Маслото и изварата е добре да са със стайна температура. Препоръчително е изварата да е много фина.

Измийте много добре портокала и лимона и настържете корите им фино ренде.

Нарежете лешниците на едро. Може да ги смелите и в блендер на кратки пулсации, за да останат на едри парчета.

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар с миксер за няколко минути.

Започнете да добавяте на части от мекото масло (125 г) и изварата, като разбърквате след всяко прибавяне, докато сместа стане хомогенна.

След това прибавете настърганите кори от цитрусите.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера.

Започнете да добавяте по малко към сместа, като продължавате да бъркате с миксера. Щом стане трудно сменете приставките с тези за тесто. Оставете си малко от брашното за измесване на плота.

Прибавете шоколадовите капки, лешниците и сушените плодове. Стафидите предварително изцедете и леко подсушете върху домакинска хартия.

Върху набрашнена повърхност доомесете с ръце тестото.

Разделете го на две части. Всяка разточете на набрашнен плот в овална форма, с дебелина около 1 см. Захлупете ги като пица калцоне.

Застелете тавата на фурната с хартия за печене. Прехвърлете щолените и ги покрийте с памучна кърпа.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете около 1 час.

Малко преди края на печенето извадете от фурната и намажете с разтопено масло (40 г) с помощта на силиконова четка. След това върнете отново във фурната.

Тази процедура повторете още веднъж след няколко минути.

Готовите щолени охладете напълно върху решетка и след това поръсете обилно с пудра захар.

Много ароматен и вкусен щолен с шоколад и лешници, подходящ за предстоящите празници.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар