Начин на приготвяне
Брашното и сухата мая се пресяват в голяма купа. Добавят се солта и захарта.
Млякото и маслото се разбъркват добре. Към тях се прибавя и жълтъка.
В брашното се прави кладенче и се изсипва на тънка струя млечната смес, като се бърка непрекъснато. Месете тестото около 5 минути, за да стане еластично.
Покрийте тестото с фолио и го оставете да втаса за около 30-40 минути или докато удвои обема си.
Аз ползвах хлебопекарната на програма за тесто. В такъв случай в кошницата се изсипват течните съставки, после брашно и най-отгоре маята.
Готовото тесто се изсипва върху набрашнена повърхност и се разделя на 2.
Всяка топка се разточва на кръг с диаметър около 30 см. Всеки кръг се разрязва на 6 триъгълника.
В края на всеки триъгълник се слага натрошено сирене. Всеки триъгълник се навива като кифличка - от широката към тясната страна.
Солените кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
Намазват се с разбития жълтък + прясно мляко. Поръсват се по желание със сусам, мак или сол.
Солени кифлички със сирене се оставят да втасат отново за 30 минути. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути.
Коментари