Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Солени кифлички със сирене и самардала

Солени кифлички със сирене и самардала

Солени кифлички със сирене и самардала
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
17
"Вкъщи ухае на домашно изпечени кифлички със сирене и самардала. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл хладко
  • вода - 100 мл хладка
  • мая - 7 г суха или 1/2 кубче прясна
  • масло - 20 г меко
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 650 г + за доомесване
  • яйца - 1 бр.
  • самардала - 1 ч.л.
  • За плънката
  • сирене - 250 г
  • самардала - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • бял сусам
  • самардала
  • За намазване
  • яйца - 3 бр. / жълтъци/
  • масло - 20 г меко за намазване след печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото, добавете хладката вода, маята, захарта и 150 г от брашното. Разбъркайте и оставете да се активира.

В тава сипете останалото брашно, яйцето, солта, маслото, олиото и вече активиралата се мая. Смесете добре съставките, след което прехвърлете на набрашнен плот и месете, докато се получи гладко, меко и еластично тесто.

Намажете с олио вътрешната страна на найлонова торба и сложете тестото вътре. Завържете торбата и оставете да втаса на топло за 1 час. След това прехвърлете тестото на набрашнен плот, разделете на четири и от него оформете малки еднакви топки.

Сложете ги в намазнената найлонова торба, за да не изсъхнат. Взимате топка, разточвате с точилка, правите прорези с нож за пица или обикновен нож в едната половина на разточената топка.

В другата сложете малко от предварително смесените сирене и самардала, навийте леко и притиснете с пръсти, след което навийте изцяло. Така се процедира с всички топки.

Подреждайте кифличките в застлана с хартия за печене тава, намазана с олио, покрийте с намазаната с олио торба, за да не изсъхнат и оставете да втасат за още 60 минути.

След като са втасали повторно, намажете кифличките с разбитите жълтъци, поръсете със самардала и сусам и печете в предварително захрята на 180 °C фурна за около 25 минути.

След като се извадят от фурната, се намазват с разтопено масло.

Вкъщи ухае на домашно изпечени кифлички със сирене и самардала. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: