Начин на приготвяне
Започнете със сиропа - в тенджера налейте водата и добавете захарта, поставете на котлона и след като заври, варите 5 минути. Отстранете сиропа от котлона и оставете да се охлади.
В купа налейте бирата, олиото и добавете захарта и ванилията, разбъркайте и на етапи прибавяйте от предварително смесените пресято брашно и бакпулвер, замесете меко и нелепнещо се по ръцете тесто.
От тестото оформете топчета, колкото орех. Всяко топче разтворете на тънка питка и добавете малко от мармалада и парче орехова ядка, затворете питката и оформете отново на топче.
Подредете топчетата в тава постлана с хартия за печене на разстояние едно от друго и печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до златист цвят.
Горещите бирени сладки на етапи с помощта на решетъчна лъжица потапяйте в сиропа за миг (колкото да се намокрят отвсякъде) и ги изваждате.
Оваляйте сиропираните сладки едно по едно в смлените орехи или кокосови стърготини и редите в поднос.
Чудно вкусни и пухкави празнични бирени сладки!