Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пудинг»Гръцки коледен сладкиш с пудинг

Гръцки коледен сладкиш с пудинг

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Гръцки коледен сладкиш с пудинг3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Ако нямате търпение да прекарате Коледа с този неустоим гръцки сладкиш, може да си го приготвите и по-рано, рецептата е ваша"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч., кристална
  • грис - 1 ч.ч. царевичен, фин за десерти
  • брашно - 1/2 ч.ч., бяло
  • нишесте - 1/2 ч.ч., натурално царевично
  • портокали - 1 бр., само кората
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • ванилия - 1 есенция
  • бадемов екстракт - 1 с.л. или ром
  • За пудинга
  • жълтъци - 5 бр.
  • сладкарска сметана - 300 мл
  • прясно мляко - 700 мл
  • нишесте - 3 с.л., натурално царевично
  • ванилия - 1 есенция
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч., кристална
  • глюкоза - 1 ч.ч. царевична
  • вода - 1 ч.ч.
  • коняк - 50 мл или ром
  • Глазура
  • шоколад - 150 - 200 г, черен или млечен
  • бял шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За платката, яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.

Белтъците се разбиват с 2/3 от захарта, а жълтъците с останалата. Към жълтъците се прибавя млякото, портокаловата кора, екстрактът или ром и ванилията.

Малко от белтъците, пресятите брашно, грис и нишесте, разбърква се.

Прибавят останалите белтъци, като се разбърква отдолу нагоре до пухкава смес.

Изсипва се в тава с хартия за печене.

Пече се в загрята на 180 градуса около 20-25 минути.

След това блатът се изрязва според купичките, в които ще се приготвя десертът, а именно - овални купички.

За сиропа захарта, глюкозата и водата се кипват за около 5 минути. Отстранява се от котлона и се охлажда.

За пудинга жълтъците, нишестето и малко от млякото се разбиват добре. Останалото мляко се кипва и на тънка струйка се прибавя жълтъчната смес, разбърква се до сгъстяване, прибавя се ванилията. Охлажда се и се прибавя разбитата сметана, до получаване на пухкав ванилов крем. Охлажда се леко.

Сглобяване:

В овалната купичка се поставя стреч фолио, за да може после да се извади лесно. Слага се от пудинга, отгоре платка така се прави до изчерпване на крема и платките.

После се сиропира поетапно на няколко пъти. Покрива се с фолио и се прибира в хладилник за 12 часа. След това се обръща в поднос.

За глазурата шоколадите се разтопяват. В черния /млечния/ се прибавя лъжичка олио за блясък и се разбърква добре.

В белия не се прибавя нищо, поставя се в корнет, направен от хартия за печене. Изрязва връхчето малко, за да се получи тънка линия при рисуването.

Върху всеки десерт се излива тъмният шоколад, а с белия се рисуват линии.

Готовите купички гръцки коледен сладкиш с пудинг се прибират в хладилник, покрити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: