Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювечета»Гювечета в домашно приготвени питки

Гювечета в домашно приготвени питки

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36366108
Гювечета в домашно приготвени питки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За питката
  • мляко - 250 мл леко затоплено
  • вода - 250 мл топла
  • суха мая - 1 пакет
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • За плънката
  • пилешко филе - 300г
  • гъби - 250 г
  • чушки - 3 - 4 бр. печени
  • заквасена сметана
  • масло - около 100 - 150 г
  • моцарела - или кашкавал
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме питките. Замесваме тесто, като първо активираме маята със захарта и 2 с.л. брашно, разбиваме с тел и оставяме за 5-10 минути, след това добавяме водата, солта и олиото, добавяме по малко брашно, докато се получи нелепнещо тесто.

Оставяме да почине 30 минути, след това разделяме тестото на 4 и оформяме питките, оставяме за още 30 минути да почине и мажем всяка питка с жълтък и малко прясно мляко.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Докато питките изстиват, приготвяме плънката за гювечетата.

Запържваме всичко с масло и добавяме сметаната да покъкри 5 минути, слагаме сол и черен пипер и сваляме от котлона.

Изрязваме отгоре като капаче на всяка питка, издълбаваме и намазваме стените с разтопено масло.

Пълним със сместа и слагаме отгоре резенчета домат и моцарела. Запичаме за 10 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса.

По принцип, както си правите гювече, по същия начин, вместо в глинено гювече, слагате продуктите в питка. Може и да си купите готови питки, ако бързате.

Горещо препоръчвам няма да съжалявате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: