Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с домашно приготвени кори и с плънка

Баклава с домашно приготвени кори и с плънка

ЕлиЕли
Чирак
34117125
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
"Ще ви признаем за истински майстори на баклавата, ако сами направите корите за нея и я изпечете. Доказателства приемаме под формата на снимки или направо на готова баклава"

Необходими Продукти

  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • масло - 1 бр. краве
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч, студено
  • олио - 1 ч.ч.
  • нишесте - ванилия - 1 п.
  • брашно - около 1 кг.
  • бакпулвер - 1 пак.,
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 2 с.л. ябълков
  • вода - 1 л. или около 4 чаени чаши
  • захар - около 1 кг
  • лимонена киселина - 1 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето на самото тесто за баклавата.

Тестото става леко мазно. Изсипваме в купа млякото, което е добре да е студено, олиото, оцета, щипка сол и прибавяме към тях три от яйцата. Разбъркваме добре и добавяме малко брашно, около 1 чаена чаша.

След което омесваме добре и останалото брашно, към което сме прибавили бакпулвера. Когато сме сигурни, че тестото е готово, го разделяме на три равни части.

Всяка една от тези части пък разделяме на десет и правим малки, добре оформени топчета. Всяка една топка я разточваме с малка точилка, докато се получи кръг с диаметър около 20 см.

Това правим и с всички останали топки, които потапяме в нишестето или направо ги овалваме в него преди да ги разточим. Вземаме 10 кори и ги поставяме една върху друга всяка , като между тях поръсваме обилно отново с нишесте.

Това правиме и с другите две части от по десет кори. Вземаме десетте , които са вече едно върху друго, и ги разточваме много тънка кора. Поставяме я върху предварително намазаната с олио тава.

Разбиваме едното останало яйце с малко захар и прибавяме към тази смес орехите. С това намазваме вече кората която е в тавата. Същото повтаряме и другите две.

Когато е всичко готовоа нарязваме на равни части, ромбчета или квадрати, цялата тава. Разтапяме маслото и горещо го изливаме върху тавата и разстиламе навсякъде. Печем на добре загрята фурна на около 200 гр.

Приготвяте си сиропа по стандартния начин. На котлона завира водата със захарта и ванилията, когато поври 5-10 минути, смъквате от котлона.

Сиропирате баклавата добре. Желателно е баклавата да престои няколко дена преди да я консумирате, като постепенно я сиропирате, защото тя поема бързо сиропа и така тя става по вкусна и ароматна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: