Начин на приготвяне
Приготвянето на самото тесто за баклавата.
Тестото става леко мазно. Изсипваме в купа млякото, което е добре да е студено, олиото, оцета, щипка сол и прибавяме към тях три от яйцата. Разбъркваме добре и добавяме малко брашно, около 1 чаена чаша.
След което омесваме добре и останалото брашно, към което сме прибавили бакпулвера. Когато сме сигурни, че тестото е готово, го разделяме на три равни части.
Всяка една от тези части пък разделяме на десет и правим малки, добре оформени топчета. Всяка една топка я разточваме с малка точилка, докато се получи кръг с диаметър около 20 см.
Това правим и с всички останали топки, които потапяме в нишестето или направо ги овалваме в него преди да ги разточим. Вземаме 10 кори и ги поставяме една върху друга всяка , като между тях поръсваме обилно отново с нишесте.
Това правиме и с другите две части от по десет кори. Вземаме десетте , които са вече едно върху друго, и ги разточваме много тънка кора. Поставяме я върху предварително намазаната с олио тава.
Разбиваме едното останало яйце с малко захар и прибавяме към тази смес орехите. С това намазваме вече кората която е в тавата. Същото повтаряме и другите две.
Когато е всичко готовоа нарязваме на равни части, ромбчета или квадрати, цялата тава. Разтапяме маслото и горещо го изливаме върху тавата и разстиламе навсякъде. Печем на добре загрята фурна на около 200 гр.
Приготвяте си сиропа по стандартния начин. На котлона завира водата със захарта и ванилията, когато поври 5-10 минути, смъквате от котлона.
Сиропирате баклавата добре. Желателно е баклавата да престои няколко дена преди да я консумирате, като постепенно я сиропирате, защото тя поема бързо сиропа и така тя става по вкусна и ароматна.