Начин на приготвяне
Пресявам брашното. В топла вода си слагам кубче мая, захарта и 2 с.л. брашно. Обърквам.
След като размия маята във водата заедно с брашното и захарта, я оставям на топло да шупне.
През това време си правя кладенче в пресятото брашно. В кладенчето слагам олиото и солта. След като шупне маята, слагам и нея вътре.
Замесвам тестото. После го доомесвам върху набрашнен плот с малко брашно при необходимост. Получава се меко тесто. Оставяме го покрито на топло да втаса.
Като втаса, го делим на равни части и правим топки. Редим си ги на плота, да ни е по-лесно. Разточваме всяка топка върху набрашнен плот на малък кръг.
В купичка си натрошаваме сухо [домашно сирене. По средата слагаме от сиренето. Прегъваме и притискаме краищата с пръсти /вижда се на снимката как са се получили/. И така с всички питки.
Загряваме олиото в тиган. Пържим питките от двете страни добре.
В Добруджа това са вид питки, които са правят с вкусно домашно сирене. Трябва да е сухо, за да се усеща сиренето вътре, не се стопява, не стават воднисти.
Казват им татарски пържени питки със сирене и се правят в селата.
След като ги опържим, сервираме с компот или домашно кисело мляко.
Стават меки и апетитни.