Начин на приготвяне
Домашните кори:
Разбиват се яйцата със солта и постепенно се добавя пресятото брашно (получава се твърдо тесто). Тестото се разточва на тънки кори като за по-лесно се разделя на 2-3 топки. Нарязва се на ленти, квадрати, кръгове, правоъгълници или която там е любимата ви фигура.
В кипяща с две щипки сол вода, се пускат една по една корите за около 30 секунди да се бланшират (ако имате дървена щипка, ще ви е много лесно). След което корите се нареждат на решетка (може да извадите скарата от фурната на кухненския плот) да се отцедят и изстинат (корите не трябва да опират една в друга да не залепнат).
Домашната лазаня:
Плънката - Морковите се настъргват, чесънът се смачква на преса, а лукът се нарязва на ситно и се слагат в предварително нагорещено олио или зехтин. Пържат се до златист цвят. Добавя се каймата и като се запържи добре се добавят доматите и подправките. Оставят се на слаб огън да врят.
Сос бешамел - Запържва се брашно в малко олио и се добавя прясното мляко и сметаната. Бърка се непрекъснато докато се сгъсти. Накрая се слага сол и черен пипер на вкус.
Избира се средна тавичка (да не е много малка, защото сосът ще прелее) и се намазва с маргарин за предпочитане, но може и олио и се започва с подреждането на лазанята. Кори, сос бешамел, плънка, настърган кашкавал и така редуване, докато завършекът накрая е сос бешамел и кашкавал.
Лазанята се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече за около 40 мин. Може да се покрие с фолио и да се махне малко преди да е гботова, за да не загори.