Начин на приготвяне
Пресейте брашното и оформете кладенче. Прибавете солта, захарта, олиото, оцета и газираната вода, която е добре да е леко затоплена или поне да е на стайна температура.
В прясно изцеден лимонов сок угасете содата и прибавете и нея. Първоначално бъркайте с лъжица, като вземате по малко от брашното.
Щом стане трудно да се бърка, прехвърлете върху набрашнен плот и доомесете с ръце меко, нелепнещо тесто.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да си почине 20-30 минути. След това откъснете малка част от тестото, то ще послужи за украса.
В тази питка задължително присъства и паричка. Измийте я добре и увийте в алуминиево фолио. Поставете я в тестото и го разстелете в предварително намазана с олио тавичка с диаметър 26-28 см.
От заделеното тесто направете фигурки (житен клас, животно, грозд, слънце) или каквото пожелаете. Тези фигурки се наричат за здраве, берекет и плодородие.
С помощта на две вилици направете първо кръст върху цялата повърхност на погачата, като прищипвате и леко изтегляте нагоре.
След това я надупчете с вилица и подредете отгоре направените фигурки.
Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути.
След изпичане покрийте содената питка с памучна кърпа за 10 минути, за да омекне коричката. После извадете и охладете върху решетка.
Весели и светли рождествени празници!