Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Плосък безквасен хляб

Плосък безквасен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Плосък безквасен хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
14 мин.
Общо
34 мин.
Порции
7
"Ако случайно хлябът вкъщи свърши, може да си приготвите домашен веднага, необходими са ви единствено брашно и вода"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г бяло, пълнозърнесто или 50/50
  • вода - 150 мл
  • За обогатяване
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • семена - маково семе, ленено семе, елда (стрити)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционният безквасен хляб се приготвя само от вода и брашно. Ако решите да го обогатите, може да добавите и яйце, сол, семена, дори малко кисело мляко, важното е да не слагате дрожди (мая).

Брашното се пресява в купа и към него се налива водата. В случай че освен нея ще изберете да сложите и жълтъците или мляко, трябва да поръсите още малко брашно.

Замесва се гладко и нелепнещо тесто, като месенето продължава поне 6-8 минути.

Оформя се на топка и се оставя да почине 30 минути. Когато имам да върша нещо, междувременно понякога го оставям и за повече време, но намазнявам повърхността с малко зехтин и покривам с кърпа.

От тестото, което е станало много меко и приятно, се късат топчета и разточват на тънки хлябове - по- тънки от пърленки. Ако искате да станат и леко шуплести и хрупкави на места, може да разточите много фино.

Безквасният плосък хляб се пече в тиган с незалепващо покритие за кратко от двете страни. Тук-там се образуват златисти мехурчета и става много красив. Ако ви залепва тиганът, леко се намазнява.

Плоските хлябове могат да се опекат и на пещ върху незалепваща плоча.

Готовите се покриват с кърпа, за да не изсъхват и изстиват, и се поднасят топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: