Начин на приготвяне
Традиционният безквасен хляб се приготвя само от вода и брашно. Ако решите да го обогатите, може да добавите и яйце, сол, семена, дори малко кисело мляко, важното е да не слагате дрожди (мая).
Брашното се пресява в купа и към него се налива водата. В случай че освен нея ще изберете да сложите и жълтъците или мляко, трябва да поръсите още малко брашно.
Замесва се гладко и нелепнещо тесто, като месенето продължава поне 6-8 минути.
Оформя се на топка и се оставя да почине 30 минути. Когато имам да върша нещо, междувременно понякога го оставям и за повече време, но намазнявам повърхността с малко зехтин и покривам с кърпа.
От тестото, което е станало много меко и приятно, се късат топчета и разточват на тънки хлябове - по- тънки от пърленки. Ако искате да станат и леко шуплести и хрупкави на места, може да разточите много фино.
Безквасният плосък хляб се пече в тиган с незалепващо покритие за кратко от двете страни. Тук-там се образуват златисти мехурчета и става много красив. Ако ви залепва тиганът, леко се намазнява.
Плоските хлябове могат да се опекат и на пещ върху незалепваща плоча.
Готовите се покриват с кърпа, за да не изсъхват и изстиват, и се поднасят топли.
Добър апетит!