Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб тип Добруджа

Хляб тип Добруджа

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36366108
Хляб тип Добруджа
Снимка: Анелия Минчева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
"Хляб тип Добруджа, но не съвсем, защото е домашно приготвен и знаем какво сме сложили вътре - мекичък и много вкусен"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • топла вода - 500 мл
  • суха мая - 1 пакет (7 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята заедно със захарта се разтваря във водата, добавят се 2 с.л. брашно, разбърква се и се оставя за 10-15 минути.

След това се добавят останалите продукти и се замесва тестото (месим 10-15 мин).

Слагаме тестото в намазнена дълбока купа, покриваме с кърпа и оставя да втасва на топло около 1 час.

Тестото се изважда и отново се премесва и се покрива с кърпа за още 5 мин.

След това разделяме тестото на две, оформяме два хляба и ги слагаме в намазнена тава или върху скарата на печката, покрита с хартия за печене, на разстояние.

Покриваме с кърпа за още 30 минути, след което поръсваме леко с брашно или мажем с жълтък и прясно мляко (аз направих и по двата начина).

С остър нож правим леки разрези по диагонал на хляба. Печем хляба тип Добруджа на предварително загрята фурна на 220 градуса 20 минути и още 15 минути на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: