Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Питки тип бретцел

Питки тип бретцел

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k18k12
Питки тип бретцел
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
26/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
48 мин.
Порции
6
"Няма точно време за хапване на тези вкусни питчици - хапвайте си ги и на закуска, и на вечеря и на обяд"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за поръсване на плота и доизмесване
  • вода - 180 мл.
  • масло - 40 г разтопено
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 15 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплената до телесна температура вода. Оставете да шупне за 5 до 10 минути.

Пресейте в купа брашното и смесете със солта.

Направете кладенче в средата, сипете течността със маята, която е образувала вече шупли.

Започнете да взимате от стените брашно и едновременно наливайте и маслото. Така докато всичко се поеме от брашното.

Прехвърлете на леко набрашнен плот и омесете гладко тесто. При нужда си поръсвайте брашенце докато спре да ви лепне. Тестото не трябва да става нито твърдо, нито прекалено меко.

Оформете го на топка и върнете в купата. Завийте с кърпа и оставете за 1 час да втаса и утрои обема си.

Бухналото тесто премесете за кратко, разделете на 6 еднакви части и всяка оформете на кръгла малка питка като за бургер. Оставете питките да се отпуснат за 15 минути.

През това време сложете около 1.2 л. вода на котлона да заври. В нея сипете содата и щипка сол.

Пуснете всяка топка тесто за 30 секунди в тази вряща вода и изваждайте в тава покрита с хартия за печене. Поръсете със сусам.

Оставете така още 10-15 минути, а междувременно си загрейте фурната до 180 градуса.

Печете питките тип бретцел 30 минути или до хубава златиста коричка.

Използвайте ги за компания на всяко ястие или за направа на бургери и сандвичи.

Страхотни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: