Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Режимен (диетичен) коледен сладкиш с квас

Режимен (диетичен) коледен сладкиш с квас

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Режимен (диетичен) коледен сладкиш с квас
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
27

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • петмез от черница - 100 г
  • хималайска сол - на върха на ножа
  • тиквено брашно - 100 г
  • пълнозърнесто брашно - 200 г
  • кокосово масло - 110 г + 1 ч.л. за намазване на силиконовите форми
  • активен квас - 150 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • коледни подправки - 1 ч.л. препълнена микс *
  • моркови - 100 г
  • червено цвекло - 100 г
  • ябълки - 100 г (по възможност домашна)
  • стафиди - 50 г
  • фурми - 5 - 6 бр. без костилка
  • орехи - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват с тел или миксер заедно с малко хималайска сол.

Прибавят се една по една всички съставки - петмеза от черница, тиквеното и пълнозърнестото брашно, леко разсопеното кокосово масло, кваса, содата, микса от коледните подправки* (канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче) и настърганите на едро ренде моркови, червено цвекло и ябълка.

Моркова и цвеклото, предварително обелени, разбира се. Ябълката, ако е домашна, не е нужно да се обелва. Прибавете стафидите, накълцаните с ножа фурми и орехови ядки.

Разбъркайте всички съставки много добре. Трябва да получите лепкава, гъстичка смес.

Аз разпределих сместа в три силиконови форми за кекс, предварително намазнени с кокосово масло. Ако желаете, можете да изпечете сладкиша в голяма тава с незалепващо покритие или да използвате малки формички за мъфини.

Оставете напълнените форми да починат на топло за около час и изпечете коледния сладкиш в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 35 мин до готовност.

Когато някой реши да спазва режим на Коледа, мисията е възможна с този диетичен сладкиш!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: