Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват с тел или миксер заедно с малко хималайска сол.
Прибавят се една по една всички съставки - петмеза от черница, тиквеното и пълнозърнестото брашно, леко разсопеното кокосово масло, кваса, содата, микса от коледните подправки* (канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче) и настърганите на едро ренде моркови, червено цвекло и ябълка.
Моркова и цвеклото, предварително обелени, разбира се. Ябълката, ако е домашна, не е нужно да се обелва. Прибавете стафидите, накълцаните с ножа фурми и орехови ядки.
Разбъркайте всички съставки много добре. Трябва да получите лепкава, гъстичка смес.
Аз разпределих сместа в три силиконови форми за кекс, предварително намазнени с кокосово масло. Ако желаете, можете да изпечете сладкиша в голяма тава с незалепващо покритие или да използвате малки формички за мъфини.
Оставете напълнените форми да починат на топло за около час и изпечете коледния сладкиш в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 35 мин до готовност.
Когато някой реши да спазва режим на Коледа, мисията е възможна с този диетичен сладкиш!
Да ви е сладко!