Начин на приготвяне
Прясното мляко, сметаната, захарта и ванилията се загряват на умерен огън без да кипват. Сладостта може да се регулира според вкуса ви.
Съдът се дърпа от огъня и се оставя, за да спадне температурата и да се ароматизира хубаво млякото от ванилията (ако е на шушулка се изстъргват зрънцата).
През това време се карамелизира захарта за карамела и се излива във правоъгълна форма за кейк или индивидуални чашки. Отгоре се подреждат тънки парченца ябълка, обелена и почистена.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка без да стават на пяна и се смесват с топлото мляко.
Сместа се излива върху ябълката и карамела (някои от парченцата, които не са залепнали, ще изплуват отгоре, но това да не ви притеснява).
Крем карамелът се пече на водна баня (водата се слага студена) във фурна загрята на 130-140 градуса за час и половина, ако е голяма форма, и по-малко - ако са индивидуални чашки.
Когато докоснете повърхността и тя е стегнала, е готов. Може и леко да се поклаща, ще си стегне още в хладилника. Ако не ви се чака толкова, е възможно да печете и на 150-60 градуса.
Аз предпочитам бавния вариант, за да не се получават шупли в крема и да стане гладък. Дори и отвън на повърхността да се виждат балончета, това съвсем не са онези шупли, които правят крем карамела сипкав. Когато се разреже, ще видите от снимките е абсолютно гладък.
След като изстине, съдът се завива с фолио и крем крамелът с ябълки се съхранява в хладилник до следващия ден.
Обръща се върху поднос, като предварително се минава с нож по краищата, за да излезе без проблем.
Да ви е сладко.