Начин на приготвяне
От 75 г пълнозърнесто брашно, 75 г вода, захарта и маята се разбърква рядка кашичка. Покрива се и втасва на топло за 10 минути или докато шупне. Може да се приготви и предната нощ, но без захарта, и да се остави в хладилник. Така хлябът развива невероятен аромат впоследствие.
Виното се смесва с останалата вода и олиото. Използва се плътно добро вино. Към течността се слага втасалата кашичка и се разбърква много добре (разбивам с миксер).
Бялото брашно се пресява в купа и се обърква с остатъка от пълнозърнестото и солта. Към тях се сипва виното с квас и се замесва гладко, меко, но нелепнещо тесто. Меси се поне 10 минути, за да се усети пухкавата му приятна мекота. Плотът се поръсва с брашно, без да се прекалява, докато трае целият процес, може да се редува с леко намазняване на дланите или плота със зехтин. Тъй като способността за поемане на течности на всеки вид и марка брашно е различна, може да се наложи добавяне на още брашно или обратното - течност. Сами ще усетите по тестото.
Омесеното тесто се оставя да почине 30 минути, след това се премесва още веднъж, този път за по-кратко. Оформя се на кръгъл хляб, поръсва се с брашно и се разполага в тава 26-28 см диаметър. Втасва около час на топло или докато бухне.
Хлябът с вино се пъха в студена фурна, като се включва на 200 градуса без вентилатор и така се оставя за около 35-40 минути или докато коричката отгоре се зачерви.
Готовият коледен хляб изстива върху решетка и се поднася на празничната трапеза. Страхотен!
Добър апетит и Честита Коледа!