Начин на приготвяне
Нарежете кори за баница на квадратчета (около 8-10 см). Намазвайте всяко с олио и подредете на купчинки по 3-4 едно върху друго в тава, покрита с леко намазнена хартия за печене.
Изпечете на два три пъти, в зависимост от големината на тавата, на 160 градуса за кратко, докато станат златисти. Постоянно ги наглеждайте, защото много бързо покафеняват. Внимавайте и когато ги премествате, тъй като са чупливи и хрупкави. Затова изпичам 4 кори, така и да залепнат или се начупят някои няма проблем.
Сварете тиквата, пюрирайте я на не съвършено гладко тиквено пюре, обичам да се виждат малки парченца тук-там.
Подсладете със захарта и сложете ароматите, цитрусовия сок и алкохола.
Това ще разводни пюрето, затова прехвърлете в тенджерка или тиган и сложете на умерен до силен котлон, за да се редуцира течността, да се разгърнат и смесят ароматите и тиквата леко да се карамелизира.
Запечете орехите на сух тиган и ги накълцайте, може и да ги смелите по-фино.
В поднос или директно в индивидуални чинии сглобете този различен празничен тиквеник на порции.
Взимайте лист - квадратче кора, върху него шприцовайте в четирите края и малко в средата от тиквата, поръсвайте с орехи и отгоре полагайте следващ пласт. Така подреждайте по 6-7 листчета на порция или по-високи, както ви харесва. Най-отгоре завършвайте тиквеника с четири розички пюре и поръска от орехи.
Поднесете вашия празничен тиквеник и изненадайте своето семейство или гости с нещо елегантно и различно.
Добър апетит и весели празници!
Бележка: Количествата на продуктите могат да варират според предпочитанията ви. Например ако искате да ви преобладава повече от тиквата, си пригответе повече пюре с повече захар. Може да добавите и настъргана ябълка в момента, когато слагате на котлона да се редуцира пюрето.
Коментари