Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна питка с пара

Коледна питка с пара

Коледна питка с пара
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • суха мая - 1 пакет
  • типово брашно - 600 - 700 г
  • кисело мляко - 2 пълни с.л.
  • масло - 50 г за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода със захар се сипва суха мая и се разбърква. Добавят се 3 с.л. брашно и като се разбърка отново, оставяме да бухне. Сипва се типово брашно в тава и се оформя кладенче.

Чукваме яйцата, без един жълтък, с него намазваме отгоре. Добавят се олио, кисело мляко и сол.

Замесва се средно меко тесто за питка, покрива се с фолио и оставяме да втаса 1 час на топло. От втасалото тесто се откъсват две топки като ябълки за средата на питката и за оформяне на листа.

Останалото тесто се разделя на две части, като едната е по-голяма от другата.

Голямото тесто се разделя на топки, нареждат се в тава върху хартия за печене, тавата е с диаметър 26 см. Парата, измита и подсушена, се увива с фолио и се поставя в едно топче.

Последното тесто се точи на кора и с чаша 5 см изрязваме кръгчета.

Всяко се намазва с масло и прегъваме на две през средата, а после двата края се събират и прищипват.

Нареждат се край топчето в средата на питката. От второто топче, което е като ябълка, се точи кръгла малка кора с диаметър 20 см. Нарязва се на 8 триъгълника, прави се разрез в средата и връхчето се промушва да се оформят малки листенца, поставят се между топките.

Оставя се да почине тестото за 20 минути на топло, намазва се с разбит жълтък и 2 с.л. олио. Поръсват се семена и печем в загрята фурна 170 за 35 минути до готовност.

Изважда се коледната питка с пара, намазваме отгоре с масло и покриваме с кърпа! Весели и вкусни празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Приготвих питката! Разкошна! Много съм доволна и благодаря:)Вкусна, ароматна, пухкава!
Украсата малко я завъртях- листенцата върху голямата топка в центъра, а "мидичките" най- от края.
25.12.2019 23:32
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Можеш да сложиш Данче ,аз така направих от Бъдни вечер та до Коледа е тази пита - сложих късмети и паричка - всеки тегли и е много забавно - както си го направиш това ще е :)))
25.12.2019 13:45
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Вили, и на Коледа ли се слага паричка в питката? Това ми дойде добре дошло, защото снощи от бързане забравих да сложа паричка в содената питка :))) и ще взема днес една такава да омеся да си оправя пропуска :)
25.12.2019 12:55
1