Начин на приготвяне
Подготвя се желязна паричка с пъпка дрян и червен конец. Може да се увие с фолио, за да е по-хигиенично. Брашното се пресява. В легенче се слагат захарта и солта.
Добавя се хладката вода, като тя не трябва да е нито студена, нито гореща. Добавят се бакпулвер и содата. Сместа шупва при всяка добавена съставка. Разбърква се добре, за да се разтворят захарта и содата.
Добавят се оцет и олиото. Отново се разбърква добре. Започва постепенно да се добавя брашното. Омесва се меко тесто, като вътре се слага паричката.
Оставя се в легенчете с малко брашно отстрани и се покрива с фолио. Оставя се на топло около час да почине. Подготвя се тава с олио. Тестото се разточва с големината на тавата. Слага се в тавата.
Украсява се по желание. Аз използвах 2 вилици, като боцках и издърпвах нагоре. Оформих кръст и направих борд на питката. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути.
След като се изпече, се поръсва с вода и се покрива с вестник и месал. Оставя се за няколко минутки. Сервира се топла тази содена питка с хладка вода за Бъдни вечер.
Най-възрастният в къщата отчупва по парче за всеки, като се оставя парче и на госта Бог, който всеки кани на трапезата си. А паричката символизира успех и здраве.