Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с кисело мляко и масло

Питка с кисело мляко и масло

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Питка с кисело мляко и масло
Снимка: Потребител#240543
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
9
"Топла, топла - вадим от фурната нашата прекрасна питка със семена и разчупваме, за да си хапнем сладко"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • кисело мляко - 300 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 кубче прясна
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • семена - 1 п. микс от сусам, мак и лен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Маята се натрошава в купичка, налива се 1/2 чаша топличка вода и се поръсва с лъжица брашно.

В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави трапчинка, в която се слагат двете яйца, белтъка от третото, млякото, солта и захарта.

Добавя се шупналата мая. Започва се разбъркване с лъжица от центъра към края на купата, докато се погълне цялото брашно.

Преминава се към месене с ръце. Посипва се брашно с шепа отстрани по стените и по дъното на купата, като се повдига сместа. Когато спре да се лепи по пръстите, се прехвърля върху работния плот, който е поръсен с брашно. Месенето продължава, като периодично се обръща тестото върху брашнения слой.

При постигане на еднородна, средно мека консистенция на тестото, месенето спира и се разделя на три топки, които се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа в същата купа.

Подготвя се кръгла тава с диаметър 30 см. Намазва се с олио и се поръсва с брашно.

Маслото се разрязва на девет квадратчета.

Тестото за питка е готово, когато е удвоило обема си.

Връща се всяка топка на плота по отделно и се дели на око на три по-малки. Всяка се размесва и в центъра ѝ се слага кубче масло. Премесва се леко и внимателно се подрежда в тавата. Същата процедура се следва и за останалите топки в купата, като се следи плотът да е покрит с брашно.

Покрива се с хартия, отгоре с кърпа и се оставя да втаса отново за час, или докато се изпълни тавата.

След половин час се включва фурната до достигане на 210-220 градуса.

Отделеният жълтък се разбърква с 1 с.л. олио и при готовност на погачата се намазва върху нея.

Поръсваме питката с микса от семена.

Изпича се за около 30 минути на позиция в средата на фурната с вентилатор.

Поднасяме готовата питка с кисело мляко и масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: