Начин на приготвяне
В сезона на цитрусовите плодове ви предлагам рецепта с невероятно ароматния цитрусов плод бергамот. Прекрасна тортичка-класика във френското сладкарство, поднесена за новогодишен десерт. Tази версия на десерт Милфьой е създадена в Париж през 19 век с цитрусов аромат на бергамот.
Предлагам рецептата на Парижкa торта Милфьой с бързия и лесен вариант с готово бутер тесто.
Първо се приготвя кремът, за да се изстуди добре. Накиснете желатина в студена вода. Добавете настъргана шушулка ванилия в млякото с кората бергамот. Разбийте жълтъците със захарта в купа.
Добавете сока от лимон и лайм, след което добавете пресятото брашно и царевичното нишесте. Извадете шушулката на ванилията. Изсипете 1/3 от горещото мляко върху жълтъците. Смесете всичко, след което изсипете в останалото мляко. Върнете сместа на котлона и бъркайте без да спирате. Цитрусовият крем ще се сгъсти. Махнете от котлона и добавете нарязаното на парчета масло, изцедения желатин и какаовото масло.
Смесете с ръчен миксер, за да стане кремът хомогенен и оставете 15 минути във фризера в купа. След това енергично разбийте сметаната и добавете маскарпонето. Смесете бързо и внимателно. След това подгответе бутер тестото. Загрейте фурната до 200 градуса.
Размразете листчетата с бутер тесто за една нощ в хладилник или на стайна температура, докато омекнaт. Разгънете листа върху пергаментова хартия. С помощта на кръгла чиния или тиган изрежете кръг 16/18 см върху листа бутер тесто. Като от един лист обикновено стават четири кръгли платки. Можете да приготвите две малки торти с диаметър 15 см или една торта с диаметър 18 см.
Пробийте всяка платка с вилица, за да не се надига тестото по време на печене. Прехвърлете изрязанoтo бутер тесто върху тава за печене, покрита с пергаментова хартия, намажете отгоре с разбитото яйце и поръсете със захар за карамелизиран завършек.
Изпечете бутер тестото до златисто-кафяво отгоре. Оставете сладкиша да се охлади леко върху хартията леко, след това прехвърлете върху скара, да се охлади напълно.
Поставете една платка и отгоре поръсете с пудра захар. С помощта на сладкарска торба шприцовайте ванилов цитрусов сладкарски крем върху първатa платка. Поставете боровинките. Поставетe следващата платка отново поръсете пудра захар и шприцовайте с крем, поръсете с препечени със захар филирани бадеми.
Добавете украса, плодове в случая боровинки или малини, ягоди. Поставете готовите тортички минимум половин час в хладилника, преди сервиране. Непосредствено преди да поднесете, поръсете обилно с пудра захар.
Предложих ви оригинална рецепта на сладкарски крем, създаден в Париж през 19 използван за направата на прекрасните Милфьой или по-познати като торти Наполеон. Да ви е сладко!