Начин на приготвяне
Почистени орехови ядки се смилат в чопър на ситно и се смесват със захарта. Всяка кора се срязва на две половини по височина.
Намазва се с малко олио и поръсваме със смес от смлени орехи захар.
Плънката се поставя в началото на листа по дъгата страна. С кука за плетене се навива на руло, краищата се събират към средата и се изтегля куката.
Получават се малки саралии, които се нареждат в тава за печене. Така оформени и наредени се поливат отгоре с малко олио. Печем до златисто в загрята фурна на 180 градуса.
Добре е сиропът да е сварен предварително за 5 минути и да е охладен. Накрая се добавя лимонов сок. Изваждаме запечените баклавички и заливаме със студен сироп. Малко плуват в сиропа, но се оставят докато поемат сиропа за 1 нощ.
Изваждат се в чиния и сервираме на масата!