Начин на приготвяне
Отново рециклирах...... при приготвяне на натурален портокалов сок, на домакинския ми робот месестата част от плода отива в резервоар, който е наречен контейнер за отпадъци!
Та от тези отпадъци се осмелих да приготвя десерт.....първо по-малко, за да видя какво ще се получи. Е, получи се....
Първо трябва да направя уговорката, че при мерки в чаши или лъжици се използва само една чаша с една вместимост за всички продукти, за да се запази съотношението в рецептата /за водна чаша се счита грамаж от 250 г и не се означава изрично, а се приема по подразбиране; чаена чаша е 200 мл вода, разбира се, тегло и обем не е едно и също и ще има разлика в съотношението, но за рецепта с това количество и общо смесване на продуктите, то не е от съществено значение/.
Фурната се загрява до 180-190 градуса.
В подходящ съд се размесва пулпата със захарта и содата. В сместа за изхвърляне имаше и пулпа от четири ябълки, на които за щастие бях махнал семчиците преди да ги пусна в уреда за сок.
Олиото се добавя на части като се бърка сместа до поглъщането му.
Прибавя се брашното с бакпулвера и се бърка с лъжица до получаване на еднороден вид на сместа.
Изсипват се орехите и се размесва няколко пъти. Разпределя се в намазана с олио тава с диаметър 32-33 см., не по-малка, защото кексът ще стане дебел и може да остане суров в средата.
Поръсват се кокосовите стърготини - имах в наличност жълто и червено оцветени стърготини.
Готов е за 30 минути.
Предложение за сервиране: разбъркайте на ръка 1/2 кофичка сметана с 2 с. л. кисело мляко и 2 с. л. кафява захар. Гарнирайте всяко отрязано парче с 1-2 лъжици и поръсете с щипка канела.