Начин на приготвяне
Изцеждаме сока на портокала и заедно с бульона, няколко лъжици соев сос, чесъна и мед на вкус ги поставяме в каселора.
Слагаме на котлона и оставяме да се редуцира до средно гъст сос.
Това е сместа, с която ще глазираме нашата патица.
Правим няколко разреза в кожата на патицата, за да може при печене мазнината ѝ да се изтича и натриваме цялата птица с кората на портокала, настъргана на ситно, заедно с розмарина, малко сол и черен пипер.
Остатъците от портокала заедно с няколко клонки розмарин поставяме вътре в патицата.
Печем под фолио за около 2 часа, 2 часа и половина (в зависимост от големината на патицата), като периодично отливаме мазнина.
След като открием патицата, обилно я поливаме с глазурата и печем за още около 30 мин, като повтаряме няколко пъти обливането.
Поднасяме печената патица с гарнитура от ориз и заливаме с останалата глазура при сервиране.
За по-добро оттичане на мазнината от вкусната глазирана портокалова патица може да печете патицата и върху скаричка, която да поставите в тавата на фурната.