gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Пастърма»Пилешка пастърма, сушена в хладилник

Пилешка пастърма, сушена в хладилник

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
4784k3k2k5
Пилешка пастърма, сушена в хладилник
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
02/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции4
"Ето че може да си приготвите домашна пилешка пастърма, дори и да нямате тераса вкъщи. Тази се суши в хладилник и става супер вкусна"

Необходими Продукти

  • пилешко филе - 2 бр. (около 1 кг)
  • морска сол - около 500 г
  • за накисване
  • вода - 500 - 600 мл
  • лимонтузу - 10 г
  • за овалване
  • червен пипер
  • пушен червен пипер
  • чесън на прах
  • чубрица - ронена
  • къри
  • черен пипер
  • бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре пилешкото филе. Отстранете, ако има жили.

Срежете пеперудите на две части. Оваляйте го добре в морска сол.

На дъното на тавичка поръсете малко сол. Наредете филетата и ги покрийте останалата сол. Сложете в хладилник за 18-24 часа.

След това измийте добре месото.

Разтворете лимонената киселина в 500-600 мл студена вода. Потопете филетата в този разтвор за 2 часа. Добре е да са покрити изцяло. Ако не са, добавете още съвсем малко вода.

Когато времето изтече, подсушете много добре месото.

В съд смесете всички подправки за овалване. Разбъркайте ги добре. Може да добавите и подправки по ваш вкус.

В тази смес оваляйте пилешкото филе от всички страни.

Сложете ги в хладилник върху домакинска хартия.

През първите 4-5 дни сменяйте хартията всеки ден. Следващите 4-5 дни само обръщайте пилешката пастърма на обратната страна по 2-3 пъти на ден.

Пастърмата е готова след 8 до 10 дни.

По същата рецепта за пилешка пастърма направих и свинско бон филе, което също се получи много добре.

Източник: Теодора Титова - Домашни вкусотии

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: