Пилешка пастърма, сушена в хладилник

Росица ПетроваРосица Петрова
Иноватор
331
99
194
4
02/01/2020
"Ето че може да си приготвите домашна пилешка пастърма, дори и да нямате тераса вкъщи. Тази се суши в хладилник и става супер вкусна "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо51 204
  • Преглеждания за месеца6895
  • Преглеждания за седмицата2928
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • пилешко филе - 2 бр. (около 1 кг)
  • морска сол - около 500 г
  • за накисване
  • вода - 500 - 600 мл
  • лимонтузу - 10 г
  • за овалване
  • червен пипер
  • пушен червен пипер
  • чесън на прах
  • чубрица - ронена
  • къри
  • черен пипер
  • бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре пилешкото филе. Отстранете, ако има жили.

Срежете пеперудите на две части. Оваляйте го добре в морска сол.

На дъното на тавичка поръсете малко сол. Наредете филетата и ги покрийте останалата сол. Сложете в хладилник за 18-24 часа.

След това измийте добре месото.

Разтворете лимонената киселина в 500-600 мл студена вода. Потопете филетата в този разтвор за 2 часа. Добре е да са покрити изцяло. Ако не са, добавете още съвсем малко вода.

Когато времето изтече, подсушете много добре месото.

В съд смесете всички подправки за овалване. Разбъркайте ги добре. Може да добавите и подправки по ваш вкус.

В тази смес оваляйте пилешкото филе от всички страни.

Сложете ги в хладилник върху домакинска хартия.

През първите 4-5 дни сменяйте хартията всеки ден. Следващите 4-5 дни само обръщайте пилешката пастърма на обратната страна по 2-3 пъти на ден.

Пастърмата е готова след 8 до 10 дни.

По същата рецепта за пилешка пастърма направих и свинско бон филе, което също се получи много добре.

Източник: Теодора Титова - Домашни вкусотии

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
01.03.2020 16:39
с червеното пиперче става наистина много вкусничка и ароматничка - перфектното мезе и за вино, и за ракия
2
0