Начин на приготвяне
Този път ви предлагам да намалите напрежението от предстоящите празници, като използвате една малка хитринка и замесите тестото за козунак от предната вечер. Може да го поставите за една нощ в хладилник и да оставите оформянето и печенето за следващия ден.
Оставяме 2 суп. лъжици от захарта настрани, а останалата разбиваме с двете цели яйца.
В леко затопленото прясно мляко, слагаме една лъжица от заделената захар и разтваряме маята.
Пресяваме брашното и към него добавяме щипка сол. Оформяме кладенче и след като шупне маята я изсипваме в кладенчето.
Смесваме половината мазнина с яйчената смес и също изсипваме в кладенчето. Омесваме меко лепкаво тесто. След като започне да става еластично, добавяме постепенно останалата мазнина и измесваме тестото докато я поеме.
Оставяме тестото да втаса докато удвои обема си. След това го поставяме в хладилника и оформяме на следващия ден. Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да достигне стайна температура.
Разделяме тестото на три части. Ако слагаме плънка, разточваме всяка част, поставяме сладко и затваряме. Оформяме три фитила и плетем козунака на плитка.
Поставяме го в подходяща форма и оставяме да втаса за още 30 мин. Намазваме с разбит жълтък, поръсваме с останалата захар и подреждаме лешниците отгоре, като леко ги притискаме в тестото.
Печем на 170 градуса за около 40 мин. При необходимост, може да поставим алуминиево фолио отгоре за част от времето за да не загори горната част на козунака.
Трик: Тестото можем да замесим в хлебопекарна, като спазваме следната последователност - мая, яйчена смес, брашно. Пускаме програмата за месене два пъти по 20 мин и на третия я оставяме до края (включва и втасване).
Козунакът от хладилник е готов.