Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Козунак от хладилник

Козунак от хладилник

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Козунак от хладилник
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 3
12/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Намалете напрежението от предстоящите празници, като използвате една малка хитринка и замесите тестото за козунак от предната вечер"

Необходими Продукти

  • яйца  - 2 големи + 1 жълтък за намазване
  • захар - 100 г
  • брашно - 300 г
  • мазнина - 60 мл (30мл олио +30 мл разтопено масло)
  • прясно мляко - 70 мл
  • есенция - ром и бадем (може да използвате ванилия, лимонова коричка или друго)
  • суха мая - 1/2 пакетче (около 4 г)
  • лешници - 1 шепа
  • сладко - по желание
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този път ви предлагам да намалите напрежението от предстоящите празници, като използвате една малка хитринка и замесите тестото за козунак от предната вечер. Може да го поставите за една нощ в хладилник и да оставите оформянето и печенето за следващия ден.

Оставяме 2 суп. лъжици от захарта настрани, а останалата разбиваме с двете цели яйца. 

В леко затопленото прясно мляко, слагаме една лъжица от заделената захар и разтваряме маята.

Пресяваме брашното и към него добавяме щипка сол. Оформяме кладенче и след като шупне маята я изсипваме в кладенчето.

Смесваме половината мазнина с яйчената смес и също изсипваме в кладенчето. Омесваме меко лепкаво тесто. След като започне да става еластично, добавяме постепенно останалата мазнина и измесваме тестото докато я поеме.

Оставяме тестото да втаса докато удвои обема си. След това го поставяме в хладилника и оформяме на следващия ден. Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да достигне стайна температура.

Разделяме тестото на три части. Ако слагаме плънка, разточваме всяка част, поставяме сладко и затваряме. Оформяме три фитила и плетем козунака на плитка.

Поставяме го в подходяща форма и оставяме да втаса за още 30 мин. Намазваме с разбит жълтък, поръсваме с останалата захар и подреждаме лешниците отгоре, като леко ги притискаме в тестото.

Печем на 170 градуса за около 40 мин. При необходимост, може да поставим алуминиево фолио отгоре за част от времето за да не загори горната част на козунака.

Трик: Тестото можем да замесим в хлебопекарна, като спазваме следната последователност - мая, яйчена смес, брашно. Пускаме програмата за месене два пъти по 20 мин и на третия я оставяме до края (включва и втасване).

Козунакът от хладилник е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: