Начин на приготвяне
Измийте добре пилешкото филе. Отстранете, ако има жили.
Срежете пеперудите на две части. Оваляйте го добре в морска сол.
На дъното на тавичка поръсете малко сол. Наредете филетата и ги покрийте останалата сол. Сложете в хладилник за 18-24 часа.
След това измийте добре месото.
Разтворете лимонената киселина в 500-600 мл студена вода. Потопете филетата в този разтвор за 2 часа. Добре е да са покрити изцяло. Ако не са, добавете още съвсем малко вода.
Когато времето изтече, подсушете много добре месото.
В съд смесете всички подправки за овалване. Разбъркайте ги добре. Може да добавите и подправки по ваш вкус.
В тази смес оваляйте пилешкото филе от всички страни.
Сложете ги в хладилник върху домакинска хартия.
През първите 4-5 дни сменяйте хартията всеки ден. Следващите 4-5 дни само обръщайте пилешката пастърма на обратната страна по 2-3 пъти на ден.
Пастърмата е готова след 8 до 10 дни.
По същата рецепта за пилешка пастърма направих и свинско бон филе, което също се получи много добре.
Източник: Теодора Титова - Домашни вкусотии
Коментари