Начин на приготвяне
Едно традиционно ястие от близкоизточната кухня ви предлагам.
Нарежете лук на кубчетата. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Почистете семената на пиперката и нарежете на ситно.
Нарежете чесъна.
Сортирайте патладжана. Нарежете патладжана кубчетата и сложете в солена вода. Нека пусне горчивината си във водата. След десетина минути извадете патладжана и подсушете с кърпа.
Сложете дълбок тиган на котлона. Междувременно извадете патладжаните си от солена вода.
Изсипете парченцата патладжан и задушавайте около 5 минути или докато се позачерви. След това го извадете от тигана.
Добавете в същия тиган още малко зехтин (1 с.л.) и кравето масло, добавете и доматеното пюре, лука, чесъна и червената пиперка. Гответе, докато лукът леко се зачерви.
Когато лукът е леко зачервен, добавете чушките. Задушавайте още няколко минути по този начин.
След това добавете доматите. Оставете доматите да се сготвят леко, като затворите капака.
Измийте булгура си и изцедете излишната вода. Добавете го при задушените зеленчуци и всички подправки и сол. Добавете горещата вода.
Затворете капака и го оставете да къкри, без да отваряте капака. Малко преди да е готов пилафът, добавете патладжана. Гответе още 5 минути.
След като булгур пилафът с патладжан се свари, разбъркайте леко и сервирайте със зелена подправка по избор .