Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Домашен кокосов сироп

Домашен кокосов сироп

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Домашен кокосов сироп11 / 11
04/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
6
"Има ли домашен кокосов сироп вкъщи, рядко ще видите чашата ни празна, неустоимо вкусен е"

Необходими Продукти

  • кокосов орех - 1 бр.
  • вода - 1.4 л. минерална
  • захар - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • слънчогледово олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете на котлона да завира 500 мл от водата.

През това време си разчупете кокосовия орех. Това ще направите най-лесно по следния начин:

С върха на нож пробийте най-меката от трите дупчици, които има всеки орех. Обикновено тя е най-голямата, а и лесно се открива чрез натиск.

За целта може да използвате и тирбушон, за да бъде по-голяма дупчицата.

Обърнете върху чашка, на която сте сложили цедка, за всеки случай, за да не попадат части от кората или власинки от обвивката в кокосовата вода.

Когато течността се прехвърли в чашата вземете ореха, завийте в кърпа и през средата удряйте с чукче или обратната страна на кухненска брадвичка.

При по-прецизни удари външната кора ще се сцепи на две и орехът излиза направо цял. И да се разчупи вътрешността, ако сте удряли по-силно, не е проблем.

Втората кафява обвивка обелете с обикновена белачка за зеленчуци, за да остане само млечно бялата вътрешност.

Нарежете я на малки парченца (тук е трудно да и устоиш, защото може направо да я изхрупаш - толкова е ароматна и вкусна).

Сложете кокоса при кипналата вода заедно със захарта (тя може да се регулира според вкуса), ванилията и олиото.

Прехвърлете всичко в блендер и пуснете да се смели на максимални обороти за минутка, след това налейте останалата вода и водата от кокоса и разбъркайте добре.

В случай че не сте се сдобили с много от кокосовата вода или обичате да си я пиете самостоятелно - няма проблем, тогава вместо 1.4 л вода сложете 1.5.

Прецедете през фина цедка или марля като притискате хубаво, за да се отцеди и последната капчица млечна, ароматна течност.

Налейте в кана или стъклена бутилка и съхранявайте в хладилник.

Можете да консумирате сиропа от кокос топъл или студен, а отделените от прецеждането фини стърготини да използвате за различни сладкарски изделия.

Когато престои неподвижна напитката се утаява леко, затова преди консумация я разбърквайте.

По подобен начин си пригответе и домашно мляко от кокос, като просто пропуснете захарта и ванилията.

*Продуктите са за 1.5 л. кокосов сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: