Начин на приготвяне
Сложете на котлона да завира 500 мл от водата.
През това време си разчупете кокосовия орех. Това ще направите най-лесно по следния начин:
С върха на нож пробийте най-меката от трите дупчици, които има всеки орех. Обикновено тя е най-голямата, а и лесно се открива чрез натиск.
За целта може да използвате и тирбушон, за да бъде по-голяма дупчицата.
Обърнете върху чашка, на която сте сложили цедка, за всеки случай, за да не попадат части от кората или власинки от обвивката в кокосовата вода.
Когато течността се прехвърли в чашата вземете ореха, завийте в кърпа и през средата удряйте с чукче или обратната страна на кухненска брадвичка.
При по-прецизни удари външната кора ще се сцепи на две и орехът излиза направо цял. И да се разчупи вътрешността, ако сте удряли по-силно, не е проблем.
Втората кафява обвивка обелете с обикновена белачка за зеленчуци, за да остане само млечно бялата вътрешност.
Нарежете я на малки парченца (тук е трудно да и устоиш, защото може направо да я изхрупаш - толкова е ароматна и вкусна).
Сложете кокоса при кипналата вода заедно със захарта (тя може да се регулира според вкуса), ванилията и олиото.
Прехвърлете всичко в блендер и пуснете да се смели на максимални обороти за минутка, след това налейте останалата вода и водата от кокоса и разбъркайте добре.
В случай че не сте се сдобили с много от кокосовата вода или обичате да си я пиете самостоятелно - няма проблем, тогава вместо 1.4 л вода сложете 1.5.
Прецедете през фина цедка или марля като притискате хубаво, за да се отцеди и последната капчица млечна, ароматна течност.
Налейте в кана или стъклена бутилка и съхранявайте в хладилник.
Можете да консумирате сиропа от кокос топъл или студен, а отделените от прецеждането фини стърготини да използвате за различни сладкарски изделия.
Когато престои неподвижна напитката се утаява леко, затова преди консумация я разбърквайте.
По подобен начин си пригответе и домашно мляко от кокос, като просто пропуснете захарта и ванилията.
*Продуктите са за 1.5 л. кокосов сироп.