Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Слънчоглед със семена

Пита Слънчоглед със семена

редакция:
МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Пита Слънчоглед със семена2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
125 мин.
Порции
13
"Стана ни слънчево на душата, като видяхме вкусната пита Слънчоглед пред себе си."

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г за баница
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък + 1 жълтък
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • мая - ½ кубче прясна
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 1/2 от 125 г
  • семена - микс ръсеница
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито много добре. Ползвах на София Мел за баница. Правим кладенче и слагаме яйцето и белтъка, солта, прясното мляко и олиото.

Стопляме водата и прясното мляко лекичко. Размекваме кравето масло.

Маята със захарта и малко брашно се слагат в топлата водата. Размиваме маята. Оставяме я да шупне, покрита на топло. Добавяме го в брашното след това.

Замесваме тестото. Оформяме го. Трябва да е меко и пухкаво. Покриваме го и го оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. Втасването е около 30 - 40 мин в топло помещение.

Набрашняваме си плота и разточваме голям кръг с точилка - голяма дълга да е. За доомесване отива още малко брашно и точене.

Режем на 12 триъгълника - големи и дълги, а в средата оставяме широка дълга лента. Режем, така че да са равни от двете страни триъгълниците.

Лентата нарязваме 1/3 по дължина в едната горна част на черти. Навиваме лентата на охлюв и ги разтваряме горе леко нарязаните части, да изглеждат по рошави.

Триъгълниците навиваме на кифли от широката към тясната част, като леко ги намазваме с масло. Намазваме тавата с масло и нареждаме кифлите в кръг, а навитата лента в средата – тя представлява питата със семената, а кифлите - листата на питката.

Ползвах тава с диаметър 26 см. Оставяме покрита подредената пита да втаса на топло. Пак около 30-40 мин.

В купичка разбиваме много добре жълтъка и 1 с.л. масло с вилица.

Като втаса, я мажем с разбития жълтък и масло с помощта на четка.

Поръсваме със семената микс отгоре питата ни. Печем на 180°C до готовност за около 45 мин. на скарата на фурната на първото ниво, а под него слагаме шоличка с вода на дъното на фурната, защото така питата става отвсякъде по мека.

Като я опечем, покриваме пита Слънчоглед със семена с кърпа да се задуши леко.

Хапваме топла. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: