Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача на пластове с масло и сирене

Погача на пластове с масло и сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Погача на пластове с масло и сирене
Снимка: Мария Симова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Вадим пухкавата и много вкусна погача със сирене от фурната, нека всеки си вземе парченце"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • топла вода - 200 мл
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 100 г разтопено за намазване
  • сирене - 250 г натрошено за поръсване
  • кисело мляко - 2 с.л. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със закваската - в купа с капаче натрошете маята и добавете захарта, налейте топлата вода и разбъркайте добре. Добавете 2 с.л. от брашното и отново разбъркайте до гладка каша, покрийте с капачето и оставете на топло да втаса (шупне).

В съда, в който ще месите, пресейте брашното и добавете солта, разбитите с вилица яйца и олиото, прибавете шупналата закваска и замесете меко тесто.

Покрийте тестото за 20 минути да почине, отново премесете и разделете на 12 еднакви по големина парчета, оформени на топчета.

Всяко топче разтворете на кора (колкото десертна чиния_ и ги подредете едно върху друго, като ги притискате едно върху друго (да излезе въздухът между тях), а помежду им мажете с масло и поръсвате със сирене.

Поставете така подредените кори в тава (с диаметър 30 см), намазана с масло и с ръце притискайте, за да достигнат стените на тавата. С нож разрежете погачата на квадрати и завийте за 20 минути с чиста кърпа.

След което намажете погачата на пластове с масло и сирене с кисело мляко и поръсете със сусамови семена.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печене до златист цвят за около 30 минути.

Мека, пухкава и ужасно вкусна погача със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: