Начин на приготвяне
Брашното се пресява, към него се добавя маята, яйцата (без единия жълтък, който се отделя за намазване), захарта, сол на вкус и вода.
Започваме да замесваме, ако се налага, добавяме още вода (аз лично сложих около 2 ч.ч.).
Замесеното тесто оформяме на топки (7-10 някъде). Топките се разточват, като всяка се маже с разтопено масло и се редят една върху друга.
След като всичките са готови, ги разрязваме на кръст. Всяко триъгълниче го навиваме във формата на роза (фуния). По желание слагаме малко сирене във всяка. Нареждаме в намазнена тава и изчакваме да втаса.
На мен ми втасва най-добре, когато сложа отгоре стреч фолио и увия тавата с яке и одеяло.
След като е удвоила обема си, я намазваме с останалия жълтък и печем на умерена фурна.
След като е готова погачата, можем да я намажем с масло.
Питката на конци става вкусна също, ако добавим подправки отгоре: шарена сол, риган, босилек...
Бон Апети! :)
Коментари