Пълнен заек в глинен съд

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пълнен заек в глинен съд
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
06/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
220 мин.
Порции
6
"Побързайте, ако искате да опитате от пълнения заек в глинен гювеч, почти свърши"

Необходими Продукти

  • заек - 2, 500 кг
  • ориз - 1 к.ч.
  • гъби - 250 г
  • лук - 1 глава (или 1връзка пресен)
  • масло - 2 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • сланина - 100 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - (пушен)
  • джоджен - пресен
  • магданоз - пресен
  • бяло вино - 150 мл
  • за мариноване
  • соев сос - 3 - 4 с.л.
  • горчица - 2 с.л.
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа всички съставки за маринатата.

Почистете и измийте добре заека. Подсушете и натрийте със сол и черен пипер отвътре и отвън. След това го намажете обилно с маринатата и го поставете в хладилник за 2-3 часа.

През това време си пригответе плънката.

Нарежете дреболийките на заека на ситно.

Загрейте малко вода и щом заври, ги потопете за няколко минути във врящата вода. Отпенвайте периодично образувалата се пяна.

Почистете и нарежете лука и гъбите на ситно.

В тиган загрейте маслото, смесено с 1 с.л. зехтин. Запържете нарязания лук, докато омекне.

Прецедете бульона от дреболиите.

След това при лука добавете гъбите и дреболиите и запържете и тях за 5 минути.

Измийте добре ориза под течаща вода и запържете и него, докато стане прозрачен. Прибавете подправките, сол на вкус и 2 к.ч. от бульона, в който са врели дреболийките или вода. Гответе на слаб котлон, разбърквайки периодично, докато оризът поеме всичката течност. Оставете плънката леко да се охлади и след това напълнете с нея заека. Зашийте отвора с дебел памучен конец.

Поставете заека в глинен съд.

Нарежете сланината на тънки филийки и ги поставете върху пълнения заек.

Налейте 100 мл вода и 150 мл бяло вино и сложете да се пече в студена фурна, която включете първоначално на 250 градуса за 30-40 минути. След това намалете температурата на 180 градуса за още 2 часа.

Когато минат тези минути, отворете гювеча и проверете за готовност на месото.

Ако е готово, върнете заека в гювеч във фурната без капак, докато се запече добре за още 15-20 минути.

Добър апетит с този пълнен заек в глинен съд!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: