Начин на приготвяне
Смесете в купа всички съставки за маринатата.
Почистете и измийте добре заека. Подсушете и натрийте със сол и черен пипер отвътре и отвън. След това го намажете обилно с маринатата и го поставете в хладилник за 2-3 часа.
През това време си пригответе плънката.
Нарежете дреболийките на заека на ситно.
Загрейте малко вода и щом заври, ги потопете за няколко минути във врящата вода. Отпенвайте периодично образувалата се пяна.
Почистете и нарежете лука и гъбите на ситно.
В тиган загрейте маслото, смесено с 1 с.л. зехтин. Запържете нарязания лук, докато омекне.
Прецедете бульона от дреболиите.
След това при лука добавете гъбите и дреболиите и запържете и тях за 5 минути.
Измийте добре ориза под течаща вода и запържете и него, докато стане прозрачен. Прибавете подправките, сол на вкус и 2 к.ч. от бульона, в който са врели дреболийките или вода. Гответе на слаб котлон, разбърквайки периодично, докато оризът поеме всичката течност. Оставете плънката леко да се охлади и след това напълнете с нея заека. Зашийте отвора с дебел памучен конец.
Поставете заека в глинен съд.
Нарежете сланината на тънки филийки и ги поставете върху пълнения заек.
Налейте 100 мл вода и 150 мл бяло вино и сложете да се пече в студена фурна, която включете първоначално на 250 градуса за 30-40 минути. След това намалете температурата на 180 градуса за още 2 часа.
Когато минат тези минути, отворете гювеча и проверете за готовност на месото.
Ако е готово, върнете заека в гювеч във фурната без капак, докато се запече добре за още 15-20 минути.
Добър апетит с този пълнен заек в глинен съд!