Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Самбук айладжан (Зеленчуков гювеч)

Самбук айладжан (Зеленчуков гювеч)

Самбук айладжан (Зеленчуков гювеч)
Снимка: Красота в кухнята
1 / 8
26/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Богат зеленчукова гювеч, с който арменската кухня ви поздравява"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • чушки - 3 бр. зелени
  • чушки - 3 бр. червени
  • чушки - 2 бр. жълти
  • лук - 2 бр.
  • чесън - 1/2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • кориандър - 1 връзка
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • олио - 50 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кориандър - по желание (сух)
  • къри - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Самбук айлазан е типично ястие от арменската кухня.

Това ястие от арменската кухня е толкова уникално, че не мога да намеря думи, с които да го опиша. То може да бъде поднесено самостоятелно или като гарнитура към месо или риба.

Комбинацията на патладжан, чушки, лук, чесън и кориандър е просто наслада за вкусовите рецептори на езика. Готви се лесно и е още по-вкусно на следващия ден след приготвянето му. Може да се консумира както топло, така и студено. Аз лично го предпочитам студено.

Продуктите са: патладжан, чушки - зелена, червена, жълта и/или оранжева (каквото имате), лук, чесън, дом. пюре, домат (пресен и/или консерва), кориандър/магданоз, сол, черен пипер, сух кориандър, къри.

Количеството на продуктите е по избор, подправките също.

Всички зеленчуци се измиват и режат на едро, в патладжана се правят разрезчета и се слага нарязани парченца чесън. Чушките и патладжанът се посоляват леко и се овалват (намазват) в мазнина, след което се поставят в сух тиган под капак и се запичат от всички страни равномерно на среден огън. Когато се позапекат от всички страни се вадят и оставят на страна.

В мазнина се запържва до златисто нарязаният на полумесеци лук, леко се посолява, добавя се доматено пюре и доматите. Слагат се сухите подправки и се добавят печените чушки и патладжан, който вече сме запекли.

Обилно се поръсва с нарязания кориандър, затваря се с капак и се оставя за 10-15 мин. на слаб огън. Когато ястието е готово може да поръсите със още свеж кориандър и лук, но това е по желание.

В ястията в Кавказката кухня се използва много кориандър, ако Вие обаче не сте свикнали със силния му вкус и аромат, може да го замените с магданоз. Този гювеч може да направите дори да имате само един вид чушки, аз слагам различни цветове, защото така става по-колоритно. Същото важи и за лука, аз ползвам, когато какъвто имам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: