Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Ачма (Achma)

Ачма (Achma)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ачма (Achma)
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Направо ви хванахме неподготвени с този превъзходен турски хляб Ачма, признайте си"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 160 мл + около 80 мл за заливката
  • вода - 150 мл
  • яйца - 2 бр. големи
  • олио - 60 г + за намазване
  • захар - 4 с.л. с връх
  • сол - 2 щипки
  • мая - 20 г жива
  • сусам - и маково семе за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с малко от захарта в леко затоплената вода. Оставете да шупне.

Към шупналата мая налейте млякото (150-60 мл) олиото и леко разбитите белтъци на двете яйца. Жълтъците запазете за заливка накрая.

Към сместа добавете 3 с.л. с връх захар, а ако искате да ви е по-сладко сложете повече. Може и да направите солена Ачма, като редуцирате захарта и сложите повече сол, както и плънка от сирене или кашкавал.

Пресейте брашното към сместа и омесете гладко, меко и еластично тесто. Брашно си добавяйте, докато спре да ви лепне, но внимавайте да не направите тестото твърдо.

Оставете го да почине 15 минути, за да се отпусне, и от него късайте и оформяйте усукани фитили. Завивайте ги два по два и съединявайте краищата, получавайки геврече. Така подреждайте на малко разстояние в правоъгълна тава. При мен станаха 5 гевречета, а тавата е с размери 38/25-6 см. При бухването ще се слепят, но това е целта, за да могат да се залеят впоследствие.

Намажете с олио и оставете на топло да втасат за около час, после пуснете фурната да загрее до 190 градуса без вентилатор, горен и долен реотан. Решетката позиционирайте на една позиция под средната.

Разбийте жълтъците от двете големи яйца заедно с 2-3 с.л. олио и около 2 пълни лъжици захар, в случай че Ачмата ви е сладка. Налейте към 80 мл прясно мляко и с тази смес намажете обилно бухналите гевреци. Трябва хубаво да се напоят. Остатъкът от течността полейте отгоре. Поръсете хляба със сусам и маково семе.

Пъхнете в загрятата фурна турския хляб и печете около 25 мин или до хубав златист загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията