Ачма по родопски

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Ачма по родопски
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
15/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
75 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Приготвили сме ви тези уникални родопски бухти с плънка от кайма и картофи"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • мая - 1 пакетче суха
  • масло - 50 г разтопено
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 3 ½ ч.ч.
  • За плънката
  • картофи - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • кайма - 100 г
  • магданоз - ½ връзка
  • олио - 30 мл
  • За поръска
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - 1 с.л. или чорек оту
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме маята с водата и прясното мляко и към тях добавяме яйцето, солта, захарта, разтопеното масло и замесваме умерено твърдо тесто като постепенно добавяме брашното.

Оставяме го да отпочине и втаса за 35–40 минути. Разточваме тестото на кора с дебелина около 0.5-1 см.

В съд върху котлона запържваме в олиото предварително рендосаните картоф и лук, които сме изцедили от водата им.

Добавяме каймата и ситно нарязания магданоз и изпържваме добре. Сваляме плънката от котлона и оставяме да изстине.

Тази плънка разпределяме върху кората и я навиваме на руло. Разрязваме рулото на парчета, които усукваме на една страна и съединяваме краищата им.

Отгоре намазваме всяка ачма с разбито яйце и поръсваме със семена. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Екатерина Куминска
Екатерина Куминска
Много интересна рецепта, за пръв път чувам за подобни. Задължително ще са в менюто следващата седмица!
08.01.2017 11:05