Начин на приготвяне
Извадете кравето масло от хладилника и го нарежете в купа на малки парчета. Оставете го на стайна температура, докато омекне.
Добавете половината захар, яйцата, смлените бадеми, брашното и бакпулвера. Замесете меко и лепящо тесто.
Измийте и обелете ябълките. Изчистете ги от семките и ги рендосайте. Добавете канелата и кардамона (предварително начукан с дървено чукче).
Във форма с падащо дъно сложете половината от тестото. Разпределете равномерно по дъното.
Сложете ябълките, подправките и останалата част от захарта. Сложете отгоре другата половина на тестото, като отново разпределите равномерно.
Печете ябълковия сладкиш в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Извадете, оставете сладкиша да изстине и поръсете с пудра захар.
Шведският ябълков сладкиш с бадеми и кардамон е готов!