Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Старовремски тутманик

Старовремски тутманик

Старовремски тутманик
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
210 мин.
Порции
9
"Вече си представяме как отхапваме първата хапка от пухкавия старовремски тутманик - истинска нирвана"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • сол - щипка
  • прясно мляко - 150 мл
  • мая - 10 г (прясна)
  • масло - 200 г
  • за плънката
  • сирене - 150 г
  • яйца - 1 бр. (40 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко. Замесете тесто от изброените продукти, без кравето масло. Него разделяте на две равни части.

Готовото тесто оставете в голяма купа, завийте с памучна кърпа и оставете на топло да втаса добре.

Премесете тестото, като слагате по малко от половината краве масло до пълното му усвояване. Оставете отново да втаса.

Готовото тесто разделете на 5 равни части.

Натрошете сиренето и смесете с яйцето.

Всяка топка разточете на кръгъл лист. Сложете първия лист в намаслена тавичка. Добавете малко плънка.

Отгоре сложете втория лист, отново плънка и така до изчерпване на количествата, като на последния лист не се слага плънка.

Нарежете тутманика на квадрати. Полейте с останалото, разтопено краве масло и печете старовремския тутманик на умерена фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
източник: "Стария рецептуник-1981"
09.01.2020 16:23