Начин на приготвяне
Сварете картофките, така че да са меки, но не разварени. Когато изстинат, обелете ги и срежете напречно на две или три по-дебели парченца, удобни за нанизване на шишчета.
Сложете картофите в купичка и овкусете със зехтина, сок от лимон (не е необходим сокът от целия лимон) пипер, сол и магданоз. По желание може да добавите и друга подправка, аз използвам магданоз, защото е неутрален. Напръскайте с чеснов спрей.
Сипете в купичката и пармезана - на малки гранулки или настърган. Разбъркайте хубаво, така че всичко да полепне по картофките. Оставете така за 30 минути да поемат от вкусовете.
Откъснете главите на скаридите и си ги запазете за направа на вкусен бульон (може да ги замразите ако не ви трябват на момента). Телцата на морските дарове запечете на леко намазнен тиган, загрят на силен огън, по минутка от всяка страна.
Ако са малки, просто следете кога ще станат червеникави и отвътре видимата част от месцето ще загуби прозрачния си оттенък. Много внимавайте да не пресготвите скаридите, защото цялото им очарование се губи.
Изпечените и леко изстинали скариди обелете и за кратко потопете при картофите или си овкусете отделно с малко лимонов сок, зехтин и сол.
Нанижете на малки дървени шишчета картофките и морските дарове в ред и количество, каквото предпочитате. Подредете предястието в плата и по желание поръсете с остатъчния на дъното на купичката дресинг.
Поднесете шишчета със скариди и картофи на момента в компания с хубаво питие.
Добър апетит!