Начин на приготвяне
Обелете картофите, сложете ги в съд със студена вода, добавете 1 с.л. сол и сварете докато омекнат. Готовите картофи пасирайте с преса.
Към тях прибавете едно яйце, настъргания пармезан, кравето масло и прясното мляко. Объркайте продуктите добре. Нарежете всички зеленчуци на малки парчета. Лука наситнете много на дребно.
Сложете първо лука и пиперките в тиган със загрята мазнина, след 5 мин. добавете останалите зеленчуци, добавете дафиновия лист, подправете с щипка черен пипер и сол. Захлупете съда и задушете за 8-10 мин. Трябва да останат леко хрупкави, но не сурови.
Намаслете продълговата форма за кейк и посипете обилно с галета. Излишната изтръскайте.
Изсипете картофеното пюре във формата и оформете улей в средата, като се стараете дъното и стените да са равномерно покрити с пюре.
Изсипете в оформения улей готовия рататуй. Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до златиста коричка.
Изчакайте изпечения терин да се охлади напълно и след това обърнете в подходяща чиния! Ако са ви останали зеленчуци, може да ги сложите върху готовия терин!
Да ви е сладко с този страхотен Картофен терин с рататуй!