Начин на приготвяне
Първо приготвяме тестото.
В купа смесваме брашното, солта и бакпулвера, и настъргваме вътре маслото.
Размесваме с ръце и добавяме яйцата, разбити със захарта, ванилията и водата.
Омесваме гладко тесто и го увиваме в прозрачно фолио. Прибираме го за 30 минути в хладилника.
През това време приготвяме плънката за плодовия сладкиш.
Сипваме смокините, кайсиите, кафявата захар, галетата и портокаловия сок в блендер, пасираме до хомогенна смес.
Обелваме ябълките и ги настъргваме в сместа. Добавяме канелата, стафидите и рома, разбъркваме добре.
Намазваме с масло кръгла форма за печене.
Разделяме тестото на две части и ги разточваме на кори с големината на формата.
Поставяме едната кора отдолу. Върху нея разпределяме плънката от пресни и сушени плодове и заглаждаме.
Отгоре поставяме и втората кора.
По средата правим разрез на кръст и поръсваме обилно с кафява захар.
Печем коледния сладкиш със сушени плодове на 200 градуса около 30 минути.