Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Коледен сладкиш със сушени плодове

Коледен сладкиш със сушени плодове

Коледен сладкиш със сушени плодове
Снимка: Кристиан Александров
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Ако още не сте избрали рецепта за десерт за Коледа, имаме чудесно предложение за вас - този сладкиш със сушени плодове"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 500 г
  • масло - 200 г
  • сол - 1 щипка
  • вода - 5 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • кафява захар - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За пълнежа
  • ябълки - 2 бр. зелени
  • смокини - 50 г сушени
  • кайсии - 50 г сушени
  • стафиди - 100 г
  • портокалов сок - 1 с.л.
  • канела - 2 щипки
  • галета - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л. кафява
  • ром - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • кафява захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме тестото.

В купа смесваме брашното, солта и бакпулвера, и настъргваме вътре маслото.

Размесваме с ръце и добавяме яйцата, разбити със захарта, ванилията и водата.

Омесваме гладко тесто и го увиваме в прозрачно фолио. Прибираме го за 30 минути в хладилника.

През това време приготвяме плънката за плодовия сладкиш.

Сипваме смокините, кайсиите, кафявата захар, галетата и портокаловия сок в блендер, пасираме до хомогенна смес.

Обелваме ябълките и ги настъргваме в сместа. Добавяме канелата, стафидите и рома, разбъркваме добре.

Намазваме с масло кръгла форма за печене.

Разделяме тестото на две части и ги разточваме на кори с големината на формата.

Поставяме едната кора отдолу. Върху нея разпределяме плънката от пресни и сушени плодове и заглаждаме.

Отгоре поставяме и втората кора.

По средата правим разрез на кръст и поръсваме обилно с кафява захар.

Печем коледния сладкиш със сушени плодове на 200 градуса около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: