Начин на приготвяне
Ако сте се чудили дали без мляко вашите кифлички биха станали вкусни, то сега е момента да опитате и се уверите, че дори и с водичка те ще станат не само вкусни, но и невероятно пухкави.
Роля за това ще изиграе свинската мас в тестото, както и начинът на изпичане.
Разтворете си маята в леко затоплената вода с лъжичка захар. Оставете за няколко минути да шупне.
Пресейте си брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче в средата, там сипете шупналата мая, чукнете едно голямо яйце (65 г.), сложете и двата вида мазнина и още малко захар. Ако искате тестото да има изразен сладък вкус сложете повече, ако пък желаете обратното - кифличките да са солени, оставете така или добавете още малко сол.
Замесете гладко, нелепнещо, добре хидратирано тесто. Тъй като брашна има различни видове, с различни способности за поемане на течности и съдържание на глутен, то може да се наложи да добавяте по малко, но се старайте тестото да не стане твърдо. В началото, докато лепне, по-добре намазнявайте леко дланите си, отколкото да ръсвате прекомерно количество брашно.
Оформете го на топка и оставете в намазнена купа покрита с кърпа, нека втаса до удвояване на обема си.
Разточете втасалото тесто на кръгла кора и срежете на триъгълници.
В случая съм подготвила плънка с извара и сирене, смесени с белтъка от второто яйце, а жълтъка запазвам за намазване накрая. Вие, ако искате сладка плънка, си сложете каквото ви харесва - шоколад, сладко, захар, канела...
В широката част на всяко триъгълниче слагайте от плънката и завивайте кифлички.
Подреждайте ги на разстояние в тава покрита с хартия за печене. От посочените продукти ще имате една доз а- една тава с кифлички.
Оставете да бухнат за 1 час на топло, след това намажете с разбития с малко вода и олио жълтък и поръсете със семената.
Загрейте фурната до 200 градуса, но пъхнете тавата, когато температурата е стигнала 150 градуса. Печете 15-20 минути, като през последните 4-5 отново намалите градусите до 180. По този начин кифличките остават меки като памук отвътре, а отгоре имат хубава коричка, която пази крехката вътрешност.
Хапвайте топли или изстинали - винаги са прекрасни тези памук кифлички без мляко.