Начин на приготвяне
Затоплете млякото на котлона. То не трябва да бъде прекалено горещо, а по скоро приятно топличко.
В купа изсипете млякото и в него добавете захарта, маята и няколко лъжички брашно. Ако сте решили да ползвате рецептата за памук кифличките, но искате плънката ви да е солена, тогава намалете количеството захар. Разбъркайте сместа и я оставете на страни.
В тава пресейте брашното и добавете щипка сол. Направете кладенче по средата. Маслото разтопете на водна баня и изсипете в кладенчето от брашно. Ред е да се добавите и сместа от млякото и маята.
Започнете да разбърквате сместа, като постепенно загребвате от брашното. В началото използвайте виличка, щом започне да става все по-гъсто, ще ви е по лесно да продължите с ръце. Омесеното тесто за кифлички трябва да е меко и да не лепне. Ако не е такова, добавете още мъничко брашно, но не прекалявайте.
Оставете тестото да почине за десетина минути.
Подгответе си пространство за разточването му. Набрашнете предварително масата (подложката) и точилката. Така няма да ви залепва.
Тестото разделете на четири части. Разточете всяка от тях на колкото се може по тънък кръгъл лист. С помощта на нож разделете листа на триъгълни парчета. Вземете краищата на всяко парче и леко го дръпнете от двете му страни. Това ще ви помогне по-лесно да завиете кифличките със сладко.
В средата на широката им част се слага по 1 чаена лъжица от сладкото. Двата края на основата (които леко разширихме с придърпване) се кръстосват в средата над плънката, като се притискат леко, така че да залепнат към тестото над сладкото.
Навива се на руло и така се получават кифличките.
Оформени кифлички се подреждат на разстояние една от друга в тава застлана с хартия за печене.
Оставят се на топло за да втасат за колко час. В този етап те ще удвоят размера си, имайте го предвид.
Пред да ги сложете да се пекат, ги намажете с разбит жълтък и лъжичка прясно мляко.
Печете в предварително загрят фурна на 180 градуса за около 40 мин.
Щом са готови памук кифличките от миналото със сладко, ги поръсете с пудра захар.
За да се поръсят равномерно, използвайте сито или по едра цедка.