Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Памук кифлички от миналото със сладко

Памук кифлички от миналото със сладко

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Памук кифлички от миналото със сладко
Снимка: Аника Войт
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
22
"Ретро памук кифлички със сладко - давайте ги насам"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 3 с.л.
  • суха мая - 1 пак
  • сол - 1 щипка
  • краве масло - 2 с.л
  • брашно - 600 г
  • мармалат - домашен за плънката по избор
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото на котлона. То не трябва да бъде прекалено горещо, а по скоро приятно топличко.

В купа изсипете млякото и в него добавете захарта, маята и няколко лъжички брашно. Ако сте решили да ползвате рецептата за памук кифличките, но искате плънката ви да е солена, тогава намалете количеството захар. Разбъркайте сместа и я оставете на страни.

В тава пресейте брашното и добавете щипка сол. Направете кладенче по средата. Маслото разтопете на водна баня и изсипете в кладенчето от брашно. Ред е да се добавите и сместа от млякото и маята.

Започнете да разбърквате сместа, като постепенно загребвате от брашното. В началото използвайте виличка, щом започне да става все по-гъсто, ще ви е по лесно да продължите с ръце. Омесеното тесто за кифлички трябва да е меко и да не лепне. Ако не е такова, добавете още мъничко брашно, но не прекалявайте.

Оставете тестото да почине за десетина минути.

Подгответе си пространство за разточването му. Набрашнете предварително масата (подложката) и точилката. Така няма да ви залепва.

Тестото разделете на четири части. Разточете всяка от тях на колкото се може по тънък кръгъл лист. С помощта на нож разделете листа на триъгълни парчета. Вземете краищата на всяко парче и леко го дръпнете от двете му страни. Това ще ви помогне по-лесно да завиете кифличките със сладко.

В средата на широката им част се слага по 1 чаена лъжица от сладкото. Двата края на основата (които леко разширихме с придърпване) се кръстосват в средата над плънката, като се притискат леко, така че да залепнат към тестото над сладкото.

Навива се на руло и така се получават кифличките.

Оформени кифлички се подреждат на разстояние една от друга в тава застлана с хартия за печене.

Оставят се на топло за да втасат за колко час. В този етап те ще удвоят размера си, имайте го предвид.

Пред да ги сложете да се пекат, ги намажете с разбит жълтък и лъжичка прясно мляко.

Печете в предварително загрят фурна на 180 градуса за около 40 мин.

Щом са готови памук кифличките от миналото със сладко, ги поръсете с пудра захар.

За да се поръсят равномерно, използвайте сито или по едра цедка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: