Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Памук кифлички без мляко

Памук кифлички без мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Памук кифлички без мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
11/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
7
"Меки и пухкави, тези кифлички са като памук"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • вода - 100 - 110 мл
  • мая - 10 - 12 г жива
  • яйца - 2 бр. (едното за намазване и плънка) големи
  • мас - 20 г мека
  • олио - 25 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • извара - 2 - 3 с.л.
  • сирене - 100 г овче или краве
  • семена - сусам, мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако сте се чудили дали без мляко вашите кифлички биха станали вкусни, то сега е момента да опитате и се уверите, че дори и с водичка те ще станат не само вкусни, но и невероятно пухкави.

Роля за това ще изиграе свинската мас в тестото, както и начинът на изпичане.

Разтворете си маята в леко затоплената вода с лъжичка захар. Оставете за няколко минути да шупне.

Пресейте си брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче в средата, там сипете шупналата мая, чукнете едно голямо яйце (65 г.), сложете и двата вида мазнина и още малко захар. Ако искате тестото да има изразен сладък вкус сложете повече, ако пък желаете обратното - кифличките да са солени, оставете така или добавете още малко сол.

Замесете гладко, нелепнещо, добре хидратирано тесто. Тъй като брашна има различни видове, с различни способности за поемане на течности и съдържание на глутен, то може да се наложи да добавяте по малко, но се старайте тестото да не стане твърдо. В началото, докато лепне, по-добре намазнявайте леко дланите си, отколкото да ръсвате прекомерно количество брашно.

Оформете го на топка и оставете в намазнена купа покрита с кърпа, нека втаса до удвояване на обема си.

Разточете втасалото тесто на кръгла кора и срежете на триъгълници.

В случая съм подготвила плънка с извара и сирене, смесени с белтъка от второто яйце, а жълтъка запазвам за намазване накрая. Вие, ако искате сладка плънка, си сложете каквото ви харесва - шоколад, сладко, захар, канела...

В широката част на всяко триъгълниче слагайте от плънката и завивайте кифлички.

Подреждайте ги на разстояние в тава покрита с хартия за печене. От посочените продукти ще имате една доз а- една тава с кифлички.

Оставете да бухнат за 1 час на топло, след това намажете с разбития с малко вода и олио жълтък и поръсете със семената.

Загрейте фурната до 200 градуса, но пъхнете тавата, когато температурата е стигнала 150 градуса. Печете 15-20 минути, като през последните 4-5 отново намалите градусите до 180. По този начин кифличките остават меки като памук отвътре, а отгоре имат хубава коричка, която пази крехката вътрешност.

Хапвайте топли или изстинали - винаги са прекрасни тези памук кифлички без мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
40
30
20
11
Дай твоята оценка: