Бабините Ореховки

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865893481
Бабините Ореховки
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
12
"Най-вкусните ореховки са онези, които баба ни е научила да приготвяме"

Необходими Продукти

  • орехи - 100 г смлени
  • захар - 150 г
  • белтъци - 2 бр.
  • царевично нишесте - 1 с.л. /брашно/
  • лимонов сок - 2 - 3 капки
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе орехите на ситно в блендер или в мелничка за ядки.

В тенджерка слагаме половината от орехите, белтъците и захарта на слаб огън /2-3 степен/. Разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно.

Правим го на умерена до ниска температура, за да се хомонизира сместа добре и да не сготвим белтъците.

Първоначално сместа е по-рядка, но в последствие се сгъстява, тогава я махаме от котлона. Добавяме останалите орехи и лимонов сок и разбъркваме добре.

Накрая прибавяме нишестето и ванилията и разбъркваме отново. Оставяме сместа леко да се охлади преди да печем, но не прекалено.

Застиламе хартия за печене върху тавата на фурната и с лъжичка загребваме от сместа и оформяме ореховка. Оставяме място между ореховките.

В предварително загрята фурна на 160 градуса печем бабините ореховки 15 минутки.

Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата.

А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка? :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: