Начин на приготвяне
Смиламе орехите на ситно в блендер или в мелничка за ядки.
В тенджерка слагаме половината от орехите, белтъците и захарта на слаб огън /2-3 степен/. Разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно.
Правим го на умерена до ниска температура, за да се хомонизира сместа добре и да не сготвим белтъците.
Първоначално сместа е по-рядка, но в последствие се сгъстява, тогава я махаме от котлона. Добавяме останалите орехи и лимонов сок и разбъркваме добре.
Накрая прибавяме нишестето и ванилията и разбъркваме отново. Оставяме сместа леко да се охлади преди да печем, но не прекалено.
Застиламе хартия за печене върху тавата на фурната и с лъжичка загребваме от сместа и оформяме ореховка. Оставяме място между ореховките.
В предварително загрята фурна на 160 градуса печем бабините ореховки 15 минутки.
Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата.
А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка? :)