Начин на приготвяне
Гъбите нарязваме на филийки и задушаваме с малко олио на котлона.
Когато са готови, добавяме нарязан на ситно пресен магданоз, 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Объркваме добре.
Месото разцепваме и почистваме от жили и ципи, правим 3 големи парчета, дебели около 2, 5 см.
Слагаме ги едно до друго, като гледаме леко да се застъпват.
Разпределяме плънка от гъби с магданоза върху месото.
Навиваме на руло, като пристягаме.
Навитото руло мажем с олио и поръсваме с черен пипер и млян кимион.
Обвиваме с лентите бекон. Накрая завързваме така готовото солено руло с канап на няколко места, за да не се развие.
Съдът, в който печем рулото е дълбок, правоъгълен, керамичен с капак.
Ако нямате такъв, може да използвате правоъгълна дълбока тава и да покриете месото първо с хартия за печене и после с алуминиево фолио.
Нарязваме лука на шайби и облепваме дъното и стените на съда с част от тях.
Слагаме рулото върху тях. Върху него слагаме останалия лук.
Чушките и моркова нарязваме на кръгчета, чесъна - на цели, обелени скилидки ги разпределяме около месото.
В купа смесваме виното с черен пипер, млян кимион и сол на вкус.
С тази смес обливаме рулото. Поливаме с олио цялото месо от свински врат. Затваряме с капака.
Слагаме в студена фурна, студен съд.
Включваме на 180 градуса и печем за 1 час и 45 минути. След това увеличаваме градусите на 230 и печем още 35 минути.
Махаме капака и с помощта на черпак пресипваме зеленчуците и соса в тенджера.
Рулото връщаме във фурната и запичаме само отгоре за 10 - 15 минути да получи загар.
Зеленчуците със соса пасираме и наливаме при тях на тънка струя сметаната, като бъркаме.
Получава се разкошен сметанов сос, с който поливаме вкусното руло от свински врат и гъби при сервиране.
Източник: Цветомира Иванова - Кулинарна мрежа